ZOETWATERPARK
GESCHIEDENIS
SITUERING
VERKENNING
KALENDER
HOME

TELEFOON
tel.: (016)47 75 55
fax: (016)47 30 69

E-MAIL
zoetwater@zoetwater.be

 

De vijvers

 

Voor 1600 was de vallei van het Zoet Water een groot moeras met verschillende bronnen. De vijvers werden uitgegraven in het begin van de 17de eeuw. Tussen de verschillende vijvers zijn dammetjes gebouwd en werden overloopsystemen voorzien die het mogelijk maken het waterpeil per vijver te regelen.

 

ZoetWaterPark

  Samen hebben ze een lengte van meer dan één kilometer. Doorheen deze vijvers loopt de Vaalbeek, die ontspringt in het nabije dorp met dezelfde naam.

 

De vijf vijvers van het Zoet Water zijn:

De vijf vijvers van het Zoet Water

1. de Molenvijver
2. de Huisvijver
3. de Hertsvijver
4. de Geerts- of Gitsvijver
5. de vijver zonder naam


De eerste vijver, tegen de Waversebaan, is de Molenvijver. Het stuwen van water voor de aandrijving van de watermolen zal wel niet vreemd zijn aan deze naamgeving.

De tweede vijver is de Huisvijver (Huus vivere), gelegen aan het "Kasteel". Men zou voor die naam een verklaring kunnen geven door te stellen dat hij rond "het huis" (waterkasteel) was gelegen.

Deze vijver doet nog steeds dienst als roeivijver, zeker in de periode van april tot november. Toch vindt men op deze vijver nog talrijke nesten van op het water broedende vogels, dankzij de overhangende oeverbegroeiïng met struiken en bomen. Opvallend aan deze vijver is het eilandje met een betonnen paddestoel, een reuze vliegenzwam.

De derde vijver is de Hertsvijver, die ten oosten ligt van de Kapelledreef. Deze zou in 1777 uit drie plassen hebben bestaan, wat op de kaarten van Graaf de Ferraris, duidelijk te zien is. Een halve eeuw later zijn er nog slechts twee plassen te zien op de kaart van Vander Maelen (ca 1850). Momenteel doet de derde vijver dienst als visvijver.

De vierde vijver wordt de Geerts- of Gitsvijver genoemd.

De vijfde vijver bevat een eilandje met enkele moerascipressen. Op een oude zichtkaart genomen vanuit de Korbeek-damstraat, is van dit eiland niets te zien. Deze vijver maakte in het verleden geen deel uit van de heerlijkheid van Steenbergen, maar hoorde met het kasteel van Harcourt toe aan de hertog van Aarschot. De huidige Maurits Noëstraat tussen de vijvers, was in het verleden de Korbeekse Dam die de beide gebieden scheidde.